Prohlášení ČMMJ k návrhu ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky

Prohlášení ČMMJ k  návrhu ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky

ČMMJ vítá a podporuje zakotvení ústavního práva na zbraň

Prohlášení ČMMJ k  návrhu ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky

Českomoravská myslivecká jednota, z.s. (ČMMJ), reprezentující většinu myslivců v ČR a podstatnou část legálních držitelů zbraní, vítá a podporuje nový návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb, který představilo Ministerstvo vnitra ČR dne 15. 12. 2016: "Občané České republiky mají právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot a podílet se tak na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů České republiky. Podmínky a podrobnosti stanoví zákon.“

Vhledem k tomu, že zakotvení nového ústavního práva je jednoduše srozumitelné, a spočívá v jediném souvětí, vyniká jeho vysoce demokratický symbolický význam ve vztahu občan - stát, přičemž si uvědomujeme, že nezakládá žádné nežádoucí rozvolnění odborných a zdravotních podmínek stávajícího "běžného" zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, který je všeobecně odborníky považován za přísný, výborně vyvážený, dobře funkční, a jeden z nejlepších na světě vůbec.

V kontrastu se zhoršující se vnitřní i vnější bezpečnostní situací v Evropě, Česká republika disponuje pouze malými dlouhodobě podfinancovanými ozbrojenými silami - cca 20 tisíc vojáků, a policií - cca 40 tisíc policistů, přičemž síly, které jsou operativně k dispozici na zajištění bezpečnosti v terénu, nedosahují ani polovinu uvedeného. Vhledem k tomu, že počet myslivců je větší než počet vojáků a policistů dohromady, zakotvení ústavního práva na zbraň nepochybně přispěje k dosažení záměru ústavního zákona v oblasti vnitřní i vnější bezpečnosti a řešení krizových situací souvisejících s terorismem.

V neposlední řadě ČMMJ se znepokojením vnímá populisticky motivované tlaky ze strany EU na "řešení terorismu" formou novely Směrnice 91/447/EHS, o kontrole, nabývání a držení zbraní, která by měla nepřijatelným způsobem zpřísnit legální držení zbraní, zatímco nelegálního obchodu a použití zbraní pro terorismus se prakticky nedotkne.

ČMMJ se již dříve opakovaně vyslovila zásadně proti stávajícím netransparentním návrhům novely Směrnice 91/447/EHS, a plně podporuje Vládu ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Poslaneckou sněmovnu i Senát Parlamentu České republiky a Bezpečnostní radu státu, v jejich rovněž odmítavém postoji proti této směrnici. Rovněž vyjadřujeme naše obavy i do budoucna, kdy Evropská komise bude po dvou letech účinnosti Směrnice provedené změny posuzovat, a případně se bude Směrnice opět novelizovat, takže může dojít k dalšímu omezení legálních držitelů zbraní formou postupných restrikcí v několika krocích.

V této souvislosti vnímáme návrh českého ústavního zákona jako vhodnou právní bariéru hájící vlastní bezpečnostní zájmy České republiky a zabraňující kontraproduktivnímu "odzbrojení" a přeregulaci legálních držitelů zbraní ze strany novely směrnice EU o zbraních.

Ing. Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty, z.s.

Kontaktní informace:

Českomoravská myslivecká jednota, z.s.

Jungmannova 32/25, 115 25 Praha 1

www.cmmj.cz

www.facebook.com/cmmjzs

Ing. Jiří Janota (předseda): predseda@cmmj.cz