Senoseč 2017 - Tisková zpráva MŽP

Senoseče 2017 končí: Soutěž o „lajky“ pro nejaktivnější dobrovolníky zná své vítěze

Praha, 11. července 2017 – Letošní senoseče jsou u konce. Projekt MŽP a ČZU Senoseč online běží úspěšně už třetím rokem a celkem zachránil před smrtí pod žacími stroji již na 1300 zvířat. Jen letos jich bylo přes 600. Přispěli k tomu významně i dobrovolníci, kterých je v této sezóně na portálu oproti loňsku zaregistrovaných skoro dvojnásobek. MŽP spolu s Českou zemědělskou univerzitou pro ně letos připravilo soutěž. Ta byla tak vyrovnaná, že ocenění získá místo původně plánovaných pěti nejúspěšnějších sedm dobrovolníků. Za své nasazení v terénu dostanou dárkový balíček s tričkem s logem projektu Senoseč online, svítilnou, powerbankou, USB klíčenkou a externím diskem.

„Letošní čísla jsou opravdu úspěšná – odrazilo se to zejména na počtu zachráněných zvířat. Za tři roky jich je už na 1300. Hlavní ale je, že se nám podařilo propojit dobrovolníky s myslivci a zemědělci, což je pro záchranu zvířat při senosečích klíčové,“ říká ministr Richard Brabec a dodává: „Jako úspěch vidím také to, že se letos plašilo na víc než 11 000 hektarech porostů, tedy na dvakrát větší ploše než loni. To naznačuje, že se projekt postupně rozšiřuje do dalších oblastí. Do preventivních akcí v terénu se v této sezóně také zapojilo výrazně více zemědělských podniků – těch bylo přes 500, a stejně tak i myslivců či mysliveckých sdružení, kterých letos bylo ke čtyřem stovkám. A k počtu zachráněných zvířat významně přispělo i na 5,5 tisíce dobrovolníků.“

Ceny za nejvíc „lajků“ pro nejaktivnější dobrovolníky

„Pomoc dobrovolníků je pro záchranu zvířat v terénu velmi důležitá. Proto jsme se letos rozhodli ocenit ty, kteří objíždějí i několik akcí za sezónu. Na základě dat z webového portálu jsme tedy vyhodnotili ty nejaktivnější a nejsnaživější, přičemž vítězkou soutěže se stala Jana Mičolová ze Šternberka,“ uvádí ministr Brabec k soutěži pro dobrovolníky, která probíhala od 30. května do 30. června 2017 a zapojit se do ní mohl každý dobrovolník zaregistrovaný do portálu Senoseč online.

„Výsledky soutěže byly velmi vyrovnané, proto jsme se rozhodli ocenit nakonec místo pěti sedm dobrovolníků, kteří získali stejný počet zdvižených palců („lajků“). Získají dárkový balíček s cenami od ministerstva i univerzity, v němž kromě trička s logem projektu bude také powerbanka pro nabití mobilu z terénu, svítilna, USB klíčenka nebo externí disk,“ doplňuje Roman Kvasnička, proděkan Provozně ekonomické fakulty ČZU, která se stará o  správu a vývoj webového portálu i mobilní aplikace Senoseč.

K postupnému rozšiřování projektu přispěla letos i nová, vylepšená aplikace pro mobily a tablety, kterou MŽP spolu s Českou zemědělskou univerzitou letos na začátku sezóny sečí spustily pro veřejnost. Nově v aplikaci přibyly vedle už stávajícího profilu pro dobrovolníky i profily pro zemědělce a myslivce. Ti tak od letoška mohli své pozemky či dobrovolnické akce na nich nahlašovat prostřednictvím svých mobilů.

„Na projektu pracujeme i nadále. Jsme průběžně v kontaktu s myslivci i s dobrovolníky, například také přes Facebook, takže máme zpětnou vazbu, jak webovou i mobilní aplikaci dále vylepšovat. Také plánujeme pokračovat ve výzkumu preventivních metod na ochranu zvěře, a to zejména v oblasti moderních technologií, tedy využití dronů s termovizí. Velkým úspěchem bylo letos i zveřejnění konceptu metodiky užití dronu s termokamerou při senoseči pro profesní veřejnost, který vznikl v širokém týmu partnerů pod vedením Petra Lněničky z Vertical Images. Prevence, založená na prohledávání porostu dronem s termovizí, se zdá být zatím jako velmi perspektivní cesta k ochraně zvěře při sečích,“ uzavírá Jan Bartoška z Provozně ekonomické fakultě ČZU, který projekt Senoseč online vede.

Poznámky:

Historie projektu Senoseč online

Projekt vznikl v roce 2015, kdy MŽP spolu s Českou zemědělskou univerzitou spustily pro veřejnost, myslivce i zemědělce nový webový portál SENOSEC.CZU.CZ. Rok poté vznikla v rámci studentské soutěže na tvorbu nejlepších aplikací pro mobily a tablety, nová aplikace, která byla kompatibilní s portálem SENOSEC.CZU.CZ. Na soutěž MŽP přispělo 100 000 Kč a mobilní aplikace byla pro veřejnost spuštěna 2. 6. 2016. Její vylepšená verze pak byla spuštěna 30. 5. 2017.

Více informací k projektu Senoseč online najdete zde:

Kontakt pro média:

Jana Taušová, zástupkyně tiskové mluvčí MŽP
Mobil: 739 242 379
jana.tausova@mzp.cz

Josef Beránek, tiskový mluvčí ČZU
Mobil: 774 557 699
E-mail: tiskove@czu.cz

PŘÍLOHA

Senoseč ke konci sezóny 2017 (k 30. 6.)

Počet úhynů a zachráněných zvířat

sezóna 2015

sezóna 2016

sezóna 2017 k 30. 6.