Úprava Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace 2024

Prostřednictvím Státní veterinární správy vás informujeme o další úpravě Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2024 (úprava MKZ 2024), která byla podepsána ministrem zemědělství a zveřejněná na úřední desce Ministerstva zemědělství.

Dokument naleznete v příloze.

Úprava MKZ 2024 se týká afrického moru prasat (AMP), IBR/IPV (vyřazení býků určených na výkrm z povinného vyšetření na IBR/IPV) a kódů pro vyšetření ovcí a koz na TSE.

Co se týče AMP a jedná se o následující změny:

  • pro silnější motivaci lovu velkých kusů prasat divokých (kusy na 80 kg hmotnosti, samce a samice, uzavřené pásmo II a I) ze strany myslivců bylo zvýšené zástřelné zvýšené z 5 000 Kč na 10 000 Kč. Kódy zůstávají stejné (kódy EpI173 a EpI174) a taky podmínka pro vyplacení zvýšeného zástřelného – ulovené prase divoké musí být předáno k likvidaci do asanačního podniku; tato ulovená prasata divoká nebudou určena pro lidskou spotřebu. Úřední veterinární lékař v asanačním podniku ověří hmotnost uloveného svezeného prasete divokého vážením a na základě tohoto ověření příslušná krajská veterinární správa může vyplatit zvýšené zástřelné.
  • k podpoře intenzivnějšího vyhledávaní kadáverů uhynulých prasat divokých v nově infikovaných oblastech (oblasti, která jsou nově zařazena do uzavřeného pásma II) bylo do Metodiky přidáno tzv. zvýšené nálezné (nový kód EpI162) ve výši 5 000 Kč. Nárok na zvýšené nálezné bude po dobu 30 dní od zařazení nových oblastí do uzavřeného pásma II. Zároveň bude v této oblasti po dobu 30 dní mimořádnými veterinárními opatřeními zakázaný lov.

Co se týká IBR/IPV jedná se o následující změny:

  • z povinného vyšetření na IBR/IPV byli vyřazeni býci určení na výkrm. To znamená, že povinné vyšetření na IBR/IPV dle MKZ je zachováno u plemenných býků a u samic skotu starších 24 měsíců. Z toho důvodu byly přidány 2 nové kódy EpA308 a EpA309 týkající se vyšetření plemenných býků na IBR/IPV do Části I. MKZ, oddílu B – Kontrola zdraví, kapitoly 1. Skot. Ve stejné kapitole byla také odpovídajícím způsobem změněna část IBR/IPV – schéma vyšetření v zařízeních prostých IBR/IPV (vyšetření pro udržení statusu).

Co se týká kódů EpC322 a EpD312 týkajících se vyšetření ovcí a koz na TSE, do obou kódů byla přidána věta „Rozsah vyšetření určí KVS SVS“. Tato změna byla provedena z toho důvodu, aby mohlo být v případě potřeby stanoveno snížení počtu odebíraných vzorků na vyšetření na TSE, ale pouze v tom případě, pokud by o tom rozhodla ÚVS SVS.

Zdroj:

Soubory ke stažení

Přejít na začátek